Implantologie

Implantologie

Veelgestelde vragen over implantologie

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over de implantaatbehandeling voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best om u van alle informatie over de behandeling te voorzien. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan met de praktijk.

Een implantaat kan worden ingebracht om een, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Voorwaarde is dat uw kaakbot volgroeid is. Dit betekent dat implantaten kunnen worden ingebracht bij mensen vanaf ongeveer 18 jaar. Er moet voldoende gezond kaakbot zijn om de implantaten goed te kunnen verankeren. Ook het tandvlees moet gezond zijn. De tandarts beoordeelt aan de hand van röntgenfoto’s of u voldoende kaakbot heeft en of het gezond is. Tegenwoordig is het mogelijk nieuw kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig van is.

De duur van de behandeling kan variëren afhankelijk van het aantal implantaten dat wordt geplaatst en de specifieke behoeften van de patiënt. In het algemeen duurt het plaatsen van één implantaat ongeveer 45 tot 90 minuten. Het plaatsen van meerdere implantaten kan langer duren.

In het algemeen zijn implantaten pijnloos tijdens de behandeling, aangezien ze worden geplaatst onder lokale verdoving. Er kan echter enige milde pijn of ongemak optreden na de behandeling als gevolg van het genezingsproces. 

Om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden kunt u een antibioticakuur voorgeschreven krijgen.

Een implantaat behandeling wordt doorgaans succesvol uitgevoerd, maar soms zijn er complicaties:

 • Enig bloedverlies, zwelling, lichte mate van koorts, pijnklachten, blauwe plekken en een beperkte mondopening. Deze symptomen verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen.
 • Het kan zijn dat tijdens de behandeling blijkt dat, ondanks positief vooronderzoek, het plaatsen van een implantaat niet mogelijk is.
 • Er kunnen complicaties ontstaan, zoals ontstekingen van het bot en tandvlees en/of gevoelsstoornissen van lip of kin bij implanteren in de onderkaak.
 • Er moet worden gezorgd voor een goede mondhygiëne in verband met het behoud van het implantaat. Indien de mondhygiëne onvoldoende is kan er mucositis (ontstoken tandvlees) of peri-implantitis (botafbraak rond het implantaat) ontstaan.
 • Roken en parodontale behandelingen in het verleden zijn een groot risico voor het helen van het wondbed rond het implantaat en vergroten de kans op mucositis of peri-implantitis.
 • Als u diabeet bent is de kans groter dat het implantaat, mucositis of peri-implantitis niet vastgroeit.
 • Indien u bloedverdunners gebruikt en onder behandeling van de trombosedienst staat is de kans op nabloeding aanwezig. Neemt u dan zeker contact op met uw behandelaar!
 • Er is een risico dat het implantaat niet goed vastgroeit en verwijderd moet worden.

Zeldzame complicaties tijdens of na de behandeling:

 • Het ontstaan van een kleine opening van de mondholte naar de neusbijholte (mogelijk bij trekken kies in bovenkaak);
 • Beschadiging van een zenuw als gevolg van de verdoving of van het trekken zelf (mogelijk bij trekken van een kies in onderkaak);
 • Ontstoken bloeduitstorting of abces.
 • Vertraagde wondgenezing.
 • Ontsteking van het deel van het bot waar de wortel zat.

Het duurt meestal enkele maanden tot een jaar voordat implantaten volledig zijn ingegroeid en stabiel zijn. Tijdens dit proces, dat osseointegratie wordt genoemd, groeit het kaakbot om het implantaat te omhullen en het te integreren in het kaakbot.

Implantaten kunnen een levensduur hebben van meer dan 20 jaar als ze goed worden onderhouden. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles en om goed te poetsen en flossen om tandplak en tandsteen te verwijderen.

Het plaatsen van implantaten is een chirurgische procedure die wordt uitgevoerd door een tandarts of mondchirurg. Het vereist lokale verdoving of sedatie om de patiënt comfortabel te houden tijdens de behandeling. Hoewel het plaatsen van implantaten ingewikkelder is dan het plaatsen van bijvoorbeeld een vulling, is het vrijwel pijnloos en kan het in de meeste gevallen in één bezoek worden voltooid.

 • De kosten van een implantaat incl. kroon (metaal/ porselein) bedragen € 1199, -all-in (incl. intake, alle röntgenopnames, verdovingen, controle na implantatie, instructie voor-en nazorg).

 • De kosten van een implantaat incl. kroon (volledig porselein) bedragen € 1449, -all-in (incl. intake, alle röntgenopnames, verdovingen, controle na implantatie, instructie voor-en nazorg).

 • De kosten van een implantaat volledig computer genavigeerd met 3D scan-planning incl. kroon zijn € 2020,90 – all-in (incl. intake, alle röntgenopnames, 3D scan, scan-modellen, boorsjablonen, 3D planning middels een computerprogramma, verdovingen, controle na implantatie, instructie voor-en nazorg).

MENU