FineDent: Kroon- & Brugwerk


Duurzame oplossing voor tanden en kiezen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen. Deze voorzieningen worden buiten de mond gemaakt door een tandtechnieker.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein, dat over een tand of kies wordt geplaatst. De tand of kies moet eerst zodanig worden beslepen, dat het kapje er overheen kan. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

 • Door cariës (tandbederf) kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
 • Er is onvoldoende houvast voor een vulling.
 • Om breuk van een tand of kies te voorkomen bij een grote vulling en/of wortelkanaalbehandeling.
 • Esthetische reden:
  • Verbeteren van het uiterlijk, meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Waarvan worden kronen gemaakt?

Volledig porselein
Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk klein geworden. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.
Metaal-porselein
Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.
Metalen
Soms worden kronen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

Kronen bij FineDent

Porseleinen / Cercon kroon € 400,- all-in

Een volledig porseleinen / cercon kroon. Inclusief materiaal- en techniekkosten, röntgenfoto en verdoving.

Metaal-porseleinen kroon € 310,- all-in

Porselein gebakken op metaal. Inclusief materiaal- en techniekkosten, röntgenfoto en verdoving.

Wat is een brug

Als één of meer tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kunnen die worden vervangen door een brug. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een dummy. Dit brugtussendeel (dummy) bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

 • Om te voorkomen dat na verlies van een element de andere tanden en kiezen scheef gaan staan en/of groeien.
 • Ter verbetering van het kauwen.
 • Ter verbetering van de beet.
 • Esthetische redenen; verbetering van het uiterlijk.

Welke soorten bruggen zijn er?

'Normale' brug
Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijde van de open ruimte.
Cantilever brug
Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies. Als deze cantilever bruggen geplaatst worden in het gebied van de kiezen gaan minder lang mee dan normale bruggen.
Etsbrug
Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. Doordat een etsbrug minder vast zit dan een normale brug, wordt deze brug vooral toegepast ter vervanging van één of twee snijtanden. Deze brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig verwijderd worden.

Waarvan worden bruggen gemaakt?

Metaal-porselein
Een metaal (vaak een edele goudlegering) wordt als basis gebruikt. Hierover wordt een laag tandkleurig porselein opgebakken. De duurzame combinatie van het sterke metaal met het cosmetisch fraaie porselein is bij uitstek geschikt voor bruggen die veel kauwkrachten moeten kunnen weerstaan. De hogere kosten (o.a. goudprijs) en de soms zichtbare donkere metaalrandjes bij het tandvlees zijn redenen dat steeds meer volledig porseleinen bruggen worden geplaatst.
Volledig porselein
Hiervoor wordt bijna altijd een gesinterde keramische witte onderstructuur (zirkoniumdioxide) gebruikt, hierop wordt dan het porselein opgebakken. Zirkoniumdioxide is geheel tandkleurig en lichtdoorlatend, waardoor een natuurgetrouw resultaat bereikt kan worden. Er zijn van keramische onderstructuren nog geen hele lange termijn resultaten. De aanwijzingen zijn dat bij juist gebruik in de geschikte situaties er voldoende duurzame resultaten bereikt kunnen worden. Met nieuwe technieken als volledig zirkonium structuren kunnen mogelijk de voordelen (dun en sterk) van metalen bruggen meer benaderd worden.
Metaal
Soms worden bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit is zeer sterk en slijtvast en kan heel dun uitgewerkt worden. Het grote voordeel is dat er hierdoor weinig weefsel van de tand of kies afgeslepen hoeft te worden, waardoor deze oplossing zeer weefselbesparend is. Vanwege de kleur worden deze soort bruggen eigenlijk alleen achter in de mond geplaatst. Het is echter ook mogelijk om een metalen brug te combineren met porselein door bijv. de achterste pijler in metaal uit te voeren en de dummy en de voorste pijler met porselein op te bakken.

Inlays

Een inlay is een ingelegde vulling. Deze wordt niet rechtstreeks in de mond vervaardigd, maar in het laboratorium gemaakt op het model van de betreffende kies. Dit lijkt qua procedure op het maken van een kroon. Klassiek is de inlay van goud. Tegenwoordig worden inlays ook vaak van porselein gemaakt.

Patiënt worden

Wilt u patiënt worden bij onze praktijk? U bent van harte welkom. Als u wilt, kunt u een kennismakingsgesprek met één van onze teamleden voeren. Wij geven u ook graag een rondleiding om u wegwijs te maken in onze praktijk. U kunt zich telefonisch aanmelden of onderstaand contactformulier gebruiken.

We spreken Nederlands / Wir reden Deutsch / We speak English / Rozmawiamy po Polsku / We spreken Spaans


Wij zijn aangesloten bij:


FineDent

Adres: Via Culina 16A
Postcode: 3995 ZS Houten
Telefoon: 030 - 6384333
Email: info@finedent.nl

Stuur email

Coronavirus en uw behandeling!


Vacature:
Spoeddienst:

Bij spoed kunt u buiten onze openingstijden
24uur per dag, 7 dagen per week terecht bij:
Mondzorg Poli Utrecht,
Bosboomstraat 1, Utrecht.
Aanbiedingen

 • Porseleinen / Cercon kroon € 400,- all-in
  (per stuk en incl. techniek- en materiaalkosten)
 • Metaal-porseleinen kroon € 310,- all-in
  (per stuk en incl. techniek- en materiaalkosten)
 • Porseleinen facing € 259,- all-in
  (per stuk en incl. techniek- en materiaalkosten)
 • Tanden bleken - €199,-

Openingstijden

Werkdagen (Ma - Vrij) 08:30 - 12:00 13:00 - 17:00